בעיות פריון

בעיות פריון מוגדרות כאי יכולת של בני זוג להיכנס להריון או לשאת הריון עד לידת תינוק חי, לאחר ניסיונות של למעלה משנה.

  • 10%-15% מהאוכלוסייה בעולם המערבי סובלים מ- בעיות פריון.
  • ב- 40% מהמקרים של אי פוריות בעיית הפריון היא אצל האישה- ויכולה לנבוע מביוץ לא תקין, אנדומטריוזיסשחלות פוליציסטיות, חסימה בחצוצרות.
  • ב- 40% מהמקרים של אי פוריות בעיות פריון אצל הגבר – בעיות זרע מסיבות שונות.
  • ב- 10% מהמקרים אי הפוריות היא בלתי מוסברת- מצב זה נקרא עקרות בלתי מוסברת- כאשר הזוג  עשה בירור מקיף, בדיקות הורמונאליות, מעבר בחצוצרות-  צילום רחם ו/או היסטרוסקופיה (שולל בעיה מכאנית), בדיקת זרע תקינה ובכל זאת עדיין לא הושג הריון.
  • וב- 10% מהמקרים של אי פוריות ישנה בעיית פריון אצל הגבר והאישה.

 Dysfunctional ovulation= ביוץ לא תקין/לא פונקציונאלי      

men-women

Treatment of infertility with Chinese medicine – Jane Lyttleton

   כדי שיהיה ביוץ תקין צריך להיות סינכרון בין השלבים השונים:

השוני זה בעקומת החום- הפרוגסטרון מעלה טמפרטורת גוף ב- 0.2-0.3.

היום הראשון של המחזור כנקודת ציון הדרך (הנק' הראשונה), מודדים עקומת חום, אם האישה מבייצת תהיה עלייה (מצפים לעקומה בי פאזית) ואם אין עלייה מונו-פאזי.

במידה ולאחר שנה של ניסיונות אין הריון חשוב קודם כל לקחת פרופיל הורמונאלי (בבדיקות דם) –     אסטרוגן (E2), פרוגסטרון, FSH, LH. וכן לבצע בדיקת אולטרה סאונד לראות את התפתחות הזקיקים- אם הזקיק הולך ומתפתח יהיה ביוץ, אם לא אין ביוץ. במקביל בודקים עליית אסטרוגן/פרוגסטרון.

 לאחר מכן, מפעילים את השחלה כדי לגרום לביוץ – השראת ביוץ (ovulation induction)-

העיקרון הוא תהליך המתחקה אחר התהליך הטבעי שקורה בגוף, בכדי  לגייס 1-2 זקיקים.

איך עושים השראת ביוץ:

1.איקקלומין/או קלומיפן ציטראט: מגיע בצורת כדורים, זהו תכשיר שמטעה את המח כך שיפריש FSH באופן אנדוגני. כשיש רמות נמוכות של אסטרוגן מופרש בתגובה FSH וחשוב שהוא יהיה גבוה כדי להפעיל את הזקיק. התכשיר תופס רצפטורים של אסטרוגן– הוא אנטי אסטרוגני ואז המח יפריש FSH אנדוגני. ניתן להגיע עד מקסימום 6 ניסיונות להשראת ביוץ. אם למרות נטילת האיקקלומין (במינונים שונים) לא הושג ביוץ או הריון, עוברים להשתמש בגונדותרופינים. איקקלומין הוא בעדיפות ראשונה היות והוא זול ונוח ושכיחות נמוכה יותר להריון מרובה עוברים. אחת מתופעות הלוואי שלו היא פגיעה ברירית הרחם אשר הופכת להיות דקה. כדי להתגבר על כך מוסיפים תכשירים אסטרוגנים בשלב מאוחר יותר, כדי שהרירית תשגשג.

2. אם לא מצליחים עוברים לזריקות של גונדוטרופינים: אפשר לתת FSH באופן ישיר- בעבר היו מפיקים את זה מנשים מבוגרות שכבר לא מבייצות ולכן ה- FSH שלהן גבוה והשתן שלהן עשיר ב- FSH. היו מפיקים מכך HMG-Human menopausal gonadotropin.היום בשוק יש זריקות כמו: מנוגון, מנופור. אופצייה נוספת: הנדסה גנטית- pure FSH – ריקומביננט FSH. התכשיר: Gonal F. (שניהם ניתנים היום במתכונת זריקות).

לאחר 5 ימים של הורמונים (איקקלומין או זריקות) עושים מעקב זקיקים באולטרה סאונד ובדיקת דם להורמונים:

אם יש 1-2 זקיקים עם רמות אסטרוגן תואמות- לפחות 200 מיקרוגרם פר מיליליטר לזקיק. וגודל הזקיק 17-20 מ"מ אז צריך לגרום לביוץ- זריקה שתעשה LH surge . הכי קרוב מבחינה סינטטית ל- LH זה HCG- בעבר הפיקו אותו משתן של נשים בהריון והיום בהנדסה גנטית. התכשיר הכי שימושי זה אוביטרל- בזריקה וכ- 36-38 שעות אח"כ מתרחש ביוץ.

 IUI=Intra uteral insemination

(אם יש בעיה בהפרשה של ריר צווארי או אם הריר סמיך מדי זו דרך נוספת להתגבר על הרירית הדקה)

לוקחים את הזרע, את הנוזל שמכיל את הזירעונים בעלי התנועה הגבוהה (המשובח ביותר) מרכזים בצינור ומחדירים ישירות לצוואר הרחם כדי להביא למפגש ישיר בחצוצרה. זה גובר בעיקר על בעיית הרירית הסמיכה בצוואר הרחם שזו גם תופעת לוואי של איקקלומין.

 כאשר אף אחד מהשלבים עד כה לא מצליח להוביל להריון עוברים ל:

IVF- In Vitro Fertilisation= הפריה חוץ גופית

גירוי שחלתי מבוקר: controlled ovarian hyper stimulation. ב- IVF רוצים יותר זקיקים, כי להבדיל מהשראת ביוץ  כאן אנו שולטים על מס' הביציות ששואבים ויעברו הפריה ובמספר העוברים שיוחזרו לחלל הרחם. האישה מקבלת הורמונים בזריקות כדי לגרום למספר זקיקים בשחלות, כשהאסטרוגן מגיע לרמה רצוייה ולא מסוכנת (3500-4000) ורואים באולטרה סאונד זקיקים שהגיעו מעל ל- 17 מ"מ, רק אז נותנים זריקות HCG (אוביטרל). 36 שעות אח"כ שואבים את הביציות במקביל לוקחים את הזרע אשר עובר תהליך של סינון ושיפור. הביציות השאובות מונחות בכלי ביחד עם תאי הזרע ומחכים להיווצרות הפריה. במידה והתרחשה הפרייה הביצית ביחד עם הזרע יתחילו להתחלק עד לגודל  של 6-12 תאים (בשלב זה מדברים כבר על עוברים) ואז יוחזרו לחלל הרחם עוברים (אם נוצרו מספר עוברים הרופא והזוג יחליטו על מספר העוברים שיוחזר בהתאם לעברה של האישה. העוברים הנותרים יעברו תהליך הקפאה על מנת שיוכלו להשתמש בהם בהמשך במידת הצורך).

 בעיות פריון מבחינה סינית

התנאים הדרושים להריון בריא:

  • איכות טובה של צ'י ודם וג'ינג הכליות.
  • הגעת הווסת בזמן המתאים בקצב הקבוע.
  • תפקוד הרמוני של כל אברי ה- zang-fu (לב-רחם-כליות)
  • Ren&chong פתוחים וללא חסימות בזרימה
  • התפתחות מינית נאותה ובגיל המתאים
  • ביוץ ווסת בזמנים קבועים ונורמאליים
  • זרע תקין (גם אם הזרע תקין עדיין יכולה להיות בעיה- לחות צמיגות, שאריות של דלקת. לא ניתן להסיק שהכל תקין).
  • מפגש מוצלח בין זרע וביצית

 אם למטופלת יש פתולוגיה כלשהי באחד מהתנאים הנ"ל, היא תעבור מספר טיפולי דיקור בשילוב עם צמחי מרפא בכדי לנסות ולאזן את המצב ולהחזיר את הגוף לפעילות תקינה.

כאשר המטופלת עדיין לא נוטלת הורמונים נטפל בה בהתאם לשלבי המחזור:

שלב 1- שלב הדימום (הווסת): העקרון הטיפולי יהיה ניקוי רירית הרחם הישנה ע"י הנעת דם וצ'י (אם יש דימום ארוך, חזק וקשה כתוצאה מחולשת צ'י בטחול או חום- לא יהיה נכון להניע צ'י ודם אבל בשאר המקרים כן)

שלב 2- לאחר הדימום: העקרון הטיפולי יהיה חיזוק צ'י ודם והנעה במידה ויש סטגנציה (תקיעות כמו במצבים של חסימה בחצוצרות, הידבקויות ברחם וכו').

שלב 3- ביוץ: העיקרון הטיפולי הוא הנעת צ'י, סילוק עודף ליחה ולחות וחיזוק יאנג (החום בשלב זה מאוד חשוב).

שלב 4- אחרי ביוץ: העיקרון הטיפולי הוא חיזוק יאנג, חימום הרחם, תמיכה בהשתרשות ההיריון.

 חיבור בין טיפולים מערביים לרפואה סינית     2013-03-08 11.48.08

 למה לשלב בין טיפולי פריון מערביים לרפואה סינית?

לוקחים הליך מדויק, מווסתים אותו בצורה מדויקת ולא מתייחסים בעצם לאישה עצמה. ברפואה סינית צריך לוודא שהאישה יכולה להתמודד עם התהליך הזה, לראות איפה הדיסהרמוניה, ואיפה אפשר לתמוך כדי שתקבל את מירב ההשפעה מהטיפול. מוודאים שהרירית מעובה, שיש מספיק ג'ינג, ותנועה.

דרך חיזוק צ'י ודם אפשר לגרות את השחלות לייצר יותר ביציות.

  1. יצירת גירוי שחלתי ליצור יותר ביציות.
  2. עיבוי רירית (דם, יין).
  3. סכנה שהגוף לא יחזיק את ההריון, לא יהיה מספיק צ'י – קליטה והשרשה, הטיפול יהיה בדיקור, צמחים.
  4. מניעה של תופעות לוואי, הרגעת הנפש, הורמונים זה דבר שמאד משחק עם הרגשות, זאת גולת הכותרת – שיפור איכות החיים בצורה נפשית ופיזית.

 תופעות לוואי של ההורמונים:

  1. מצב נפשי – ברפואה סינית נוכל לתמוך טוב במצב הנפשי.
  2. פגיעה ברירית – ההורמונים יכולים לגרום לרירית דקה.
  3. האם האשה מקבלת הרבה הורמונים ואם יש לה חוסר איזון הורמונלי – יכול לגרום להיפרסטימולציה – לרב אצל נשים שקיבלו מנת הורמונים גדולה מהרצוי או שיש להן שחלות פוליציסטיות.

מעל גיל 40 יש ירידה ביכולת כניסה להריון, רפואה סינית נחשבת כטובה בעזרה בכניסה להריון מאוחר.

 הטיפול באמצעות רפואה סינית במהלך טיפולי פוריות

תשאול:

  • הבעיה המקורית של האשה – ברפואה הסינית עושים תשאול מעמיק: לוקחים היסטוריה רפואית, אילו טיפולים קיבלה עד כה? האם היו הריונות בעבר? האם היו הפלות בעבר? כמה זמן היא מנסה להכנס להריון וכו'.
  • סוג ההורמונים שהיא מקבלת.
  • סוג ותזמון הטיפולים – האם טיפול חודש כן חודש לא או טיפול בכל חודש.
  • אורח חיים – מאד חשוב – תזונה, עבודה, מתח, פעילות גופני, עישון, סמים, אלכוהול.

 עקרון טיפולי:

  • מומלץ תקופה נקיה בת כ-3 חודשים לטיפול סיני ללא התערבות מערבית – כל זה לפי היכולת/הגיל של המטופלת.
  • עיקרון טיפולי: ויסות המחזור, איזון והזנת האיברים הפנימיים , הרגעת הנפש (מאד קריטי לדעת איפה האשה נמצאת מבחינה רגשית), לוודא שהכל זורם כמו שצריך, שהמחזור מווסת כמו שצריך.
  • במקביל לטיפולי הפוריות: תשומת לב לאורח חיים – שינה, תזונה מאוזנת ומתאימה, זוגיות, מין, מדידת חום השחר –BBT, לוודא שלא תהיה חדירת קור לאזור האגן – לבוש מוגן ובאמצעות הטיפול הסיני (במידה ויש קור מוסיפים מוקסה לטיפול).

טיפול במהלך IVF:

מהווסת עד קצת לפני הביוץ

העיקרון ברפואה המערבית בשלב זה הוא לעודד יצור וגודל תקין של זקיקים, לעודד את שגשוג רירית הרחם.

מבחינה סינית העיקרון בשלב זה הוא חיזוק צ'י וג'ינג הכליות, הזנת דם הכבד, חיזוק צ'י הטחול, הרגעת הנפש. טיפול בבעיה המקורית, מיתון תופעות לוואי של הורמונים. הכנת האישה לשאיבה והחזרת העוברים: דרך הטיפול הסיני נוודא שלאישה יש מספיק צ'י ודם בשביל לייצר מספיק זקיקים, מספיק יין ודם בשביל שהרירית תהיה בעובי המתאים (מעל 7 מ"מ, גם אם הרירית דקה מכך יכול להתקיים הריון תקין היות ויש פרמטרים נוספים שצריך לוודא כמו סדירות הרירית והמרקם שלה). הרגעה כדי שלא יהיו התכווצויות ברחם, נוודא שהאישה חזקה כדי שלא תחלש, הכל לקראת השאיבה וההחזרה. לפני שאיבת הביציות נשלב פורמולת צמחים ליומיים-שלושה נרצה לעודד את תנועת הצ'י, תנועה חזקה גם בדיקור (הסיכוי לגרום לביוץ אפסי).

אחרי שאיבת הביציות:

מיד אחרי השאיבה על מנת לשכך כאב ולהשיב זרימה תקינה של צ'י ברחם עושים טיפול לחיזוק צ'י והנעת דם. ישר מהשאיבה אם זה אפשרי להגיע לטיפול, בעזרת הדיקור מורידים כאב ומכינים את הרחם לקליטת העוברים – צריך לוודא שהכל מוכן. נוצר מצב של חוסר צ'י וסטגנציה בגלל הפרוצדורה הזו וצריך לחזק את האשה, להזין ולהניע אותה, נשארים בטיפול עד שהכאב עובר (לפעמים גם שעה) וכך מוודאים שיש זרימה תקינה של צ'י ברחם.

לפני החזרת העוברים:

רצוי להוסיף גם טיפול ממש לפני החזרת העוברים – אפילו בדרך לביה"ח. העיקרון הטיפולי הוא הנעת צ'י הכבד, חיזוק צ'י הטחול והזנת דם הלב. הרגעה, מניעת התכווצויות ועידוד השרשה.

אחרי החזרת העוברים

  • מנוחה.
  • תמיכה בזרימת הדם לרחם, תמיכה בהשרשה, תמיכה בהתפתחות העובר, הרגעת הרחם, מניעת התכווצויות, מניעת הפלה.
  • חיזוק יין או יאנג הכליות בהתאם לחוסר הבסיסי.
  • שמירה על חום הגוף – לשים לב שאזור הבטן והגב התחתון לא חשופים
  • תזונה מאוזנת ובריאה. (המטופלת תקבל המלצות תזונה בהתאם למצבה.