מדידת חום השחר

מדידת חום השחר היא שיטה עתיקה העוזרת לדעת מתי מתרחש הביוץ. מדידת חום השחר אינה האינדיקציה היחידה, בנוסף חשוב לדעת להבחין בהפרשות צוואר הרחם אשר משתנות בזמן הביוץ והופכות מעט ריריות וצמיגיות יותר. הביוץ מופיע כ- 14 יום לפני המחזור הבא, במידה והמחזורים סדירים- כל 28 יום – הביוץ יגיע ביום ה-14. בד"כ הביוץ נמשך בין 18-24 שעות. מדידת חום השחר מתבצעת כל יום מיד כאשר מתעוררים, לפני שקמים מהמיטה, רצוי באותה השעה,  לאחר לפחות 3 שעות שינה רצופה ומתבצעת ע"י מדידת חום פשוטה בפה, אפשר ע"י מדחום דיגיטלי.

מדידת חום השחר, מיכל שטיינברג, מיטל סומך, דיקור סיני

ישנם מס' גורמים היכולים להשפיע על מדידת חום השחר:
קיום יחסי מין, מחלות (בעיקר מחלות חום), מס' התעוררויות רב במשך הלילה, חוסר שינה בלילה, שתיית אלכוהול, שימוש בסמים, לחץ.

השלב הפוליקולרי הוא השלב מהווסת עד הביוץ, טמפ' ממוצעת לשלב זה היא –  36.3-36.4º C .
השלב הלוטאלי הוא מאחרי הביוץ עד הריון /קבלת ווסת  והטמפ' הממוצעת היא – 36.8-36.9º C.
מיום לפני הביוץ עצמו נראה צניחה של טמפ' ואחריה עליה תלולה של טמפ', לפחות 0.3-0.4º C.
עלית החום נובעת מהפרשה של הורמון הפרוגסטרון אשר מופרש בשלב הלוטאלי מהגופיף הצהוב.
הטמפ' המוזכרות כאן הן ממוצעות, אצל כל אשה חום הגוף הוא מעט שונה ואין להילחץ במידה והטמפ' אשר נמדדה היא שונה מזו המוזכרת כאן.

דוגמא לטבלת תקינה:

מדידת חום השחר, מיכל שטיינברג, מיטל סומך, דיקור סיני

מדידת חום השחר נותנת לנו גם אינדיקציה על איכות המחזור כולו ודרכו ניתן לקבל תמונת מצב על פתולוגיות אפשריות, האם התרחש ביוץ, האם הביוץ היה אפקטיבי (אם הטמפ' היתה מספיק גבוהה סימן שהתרחש ביוץ), באיזה שלב של המחזור היתה תקלה אם בכלל.

שלב פוליקולרי קצר מדי:
אם שלב זה נמשך רק 9-10 ימים הוא נחשב קצר מדי ולרוב הטיפול יהיה סילוק חום הנובע מחסר יין וגורם לכך שהביצית תפרוץ מהזקיק לפני הזמן- לפני שהבשילה לגמרי ולכן לרוב לא תהיה פוריה.
מבחינה סינית האבחנה היא חום הנובע מחוסר יין והעיקרון הטיפולי הוא חיזוק היין והסדרת המחזור.

שלב פוליקולרי ארוך מדי:
השלב הפוליקלרי בד"כ קובע את אורכו של המחזור, לרוב הוא נקבע ע"י פעילות הגופיף הצהוב, שלב זה משקף את גדילת הזקיק אשר אמור להגיע לסביבות ה-20 מ"מ וזמן הבשלה אופייני הוא 14 יום, במקרים של מחזורים ארוכים מהממוצע גם הביוץ יהיה מאוחר יותר- במחזור של 35 יום הביוץ יהיה ביום ה-21 ולא ה-14, לרוב זמן נוסף להבשלת הוא לא נחוץ ויכול להוות עדות לפתולוגיה.
מבחינה סינית האבחנה היא Kid Jing Xu, Kid Yin Xu, Bld Xu (כולם או כל אחד מהם), יש פה מצב שלא מצליח לייצר ביצית פוריה- אין שיא של יין ולכן גם אין ביוץ וזגזוג כזה יכול להעיד על סטגנציה ב-Liv או ב-Ht.

טמפ' נמוכה מדי בשלב הפוליקולרי:
טמפ' בסביבות 36º C אשר מעידה על מטבוליזם נמוך, או בתת פעילות של בלוטת התריס (היפותירואיד).
מבחינה סינית האבחנה היא חוסר יאנג בעיקר ב-Kid&SP, הרבה תופעות של קור, עייפות, גזים, חולשה ומצבי רוח משתנים- אולי גם דיכאון. העיקרון הטיפולי הוא חיזוק היאנג וחיזוק דם לאורך כל המחזור עד שמשיגים שינוי בטמפ', מומלץ להשתמש בהרבה מוקסה במצב זה.

טמפ' גבוהה מדי בשלב הפוליקולרי:
יש נשים שזהו המצב הרגיל שלהן- דבר היכול להעיד על קצב מטבוליזם גבוה או פעילות יתר בבלוטת התריס (היפרתירואיד), יתכנו סימנים של אי שקט, פלפיטציות, הזעות לילה, עיכול מהיר ורעב מוגבר.
מבחינה סינית אנו רואים חום פנימי אשר נוצר כתוצאה מחוסר יין, חום זה יכול להגביר את החומציות בואגינה אשר יכול לפתח נוגדנים לזרע ולגרום לו לא לשרוד, חוסר יין גדול יכול גם לגרום לרירית דקה.
העיקרון הטיפולי הוא סילוק החום וחיזוק היין.
נסיון קליני מראה שסימנים אלו אופייניים גם במצב של אנדומטריוזיס.

טמפ' לא יציבה בשלב הפוליקולרי:
הטמפ' הממוצעת הנמדדת בשלב זה אמורה להיות די זהה בהפרשים של 0.2-0.3º C.
טמפ' גבוהות יכולות להימדד עקב חוסר שינה או צריכת אלכוהול מוגברת. אם ישנן קפיצות בלתי מוסברות בעלית הטמפ' מבחינת הרפואה הסינית זהו Liv & Ht Fire , יכול להצביע על חוסר רוגע ב-Shen והעיקרון הטיפולי הוא סילוק חום, חיזוק יין והרגעת הנפש.

ביוץ:
ככל שהזקיק הולך וגדל (כתוצאה מהפרשת הורמון FSH) הוא מייצר כמות גדולה של אסטרוגן אשר  משתחררת לדם, אשר יש נשים שדבר זה יגרום אצלן צניחה בטמפ' לקראת הביוץ. (לא אצל כולן יבחינו בכך מכיוון שזה נמשך 12 שעות בלבד ולכן אפשרי שזה יתפספס במדידת הבוקר). צניחת הטמפ' מגרה את שחרור הפרשות הביוץ בצוואר הרחם. הורמון הפרוגסטרון המופרש מהשחלה הוא זה שמשפיע על עליית הטמפ' ב- 0.4-0.5º C, הביוץ מתרחש בד"כ בנק' הטמפ' הגבוהה ביותר.

שלב לוטאלי קצר מדי:
שלב זה לרוב נמשך על פני 14 יום, מינימום 12 יום. במידה והטמפ' הגבוהה לא נמשכה יותר מ-3 ימים, לא בטוח שהביוץ אכן קרה, במקרה כזה יכול המחזור להימשך רק כשבועיים וחצי, צריך לוודא אם היה ביוץ בעזרת בדיקת דם, במידה ולא היה המטפל הסיני צריך להתייחס לזה כמו לאמנוריאה – Kid Jing. במקרה זה נשתמש בכמות גדולה של צמחים מחזקי יין ויאנג הכליות כדי לשפר את איכות הביוץ.
אם השלב הלוטאלי הוא כ-5-6 ימים המחזור כולו יהיה סביב 3 שבועות, סבירות גדולה שכן היה ביוץ, במצב זה ילקחו כמויות גדולות של צמחים מחזקי כליות בזמנים שונים לאורך המחזור על מנת לשפר את תפקודו של הגופיף הצהוב.
שלב לוטאלי הנמשך 8-10 ימים מראה על חולשה קלה של הכליות, אך עדיין צריך לחזק את הכליות על מנת שתהיה הפרשה תקינה של פרוגסטרון.
מבחינה מערבית נותנים קלומיפן (איקקלומין) להשראת ביוץ.

טמפ' נמוכה מדי בשלב הלוטאלי:
אחרי הביוץ הטמפ' אמורה לעלות ב- 0.4-0.5º C . ערכי הטמפ' של 2 השלבים הם פחות חשובים- מה שחשוב זה ההפרש ביניהם, רצוי של בערך 0.3º C , פחות מזה – בעייתי ויכול להראות על חולשה ביאנג הכליות. העיקרון הטיפולי פה הוא לא רק חיזוק יאנג הכליות אלא חיזוק מאסיבי של יין הכליות אשר ממנו יצמח יאנג הכליות, יש מקרים שזה הצ'י או הדם שצריכים חיזוק ודרכם לחזק את היאנג בשלב הלוטאלי.

כשהשלב הלוטאלי לא יציב:
תבנית זיגזג- אחרי עלית הטמפ' בביוץ הטמפ' מזגזגת- עולה ויורדת.
מבחינה סינית האבחנה היא Ht & Liv qi במקביל ל- Yang Def.. לרוב הגורם הוא רגשי ובד"כ מתבטא גם בשלב הפוליקולרי בעיקר כאשר יש מצב של חסר יין בכליות. במידה ויש מידות גבוהות מאד בשלב הלוטאלי או שיאים של טמפ' מאד גבוהים- חשד ך- Liv Fire.
העיקרון הטיפולי הוא דרך שיטות שונות של הרגעה והורדת מתח, חיזוק Kid Yang ע"י הזנת דם, דרוש גם שימוש בצמחים מחזקי דם ומחזקי יאנג הכליות שאמורים להרגיע את Liv &Ht.

חוסר יציבות- בא לידי ביטוי כשבוע אחרי הביוץ בצלילה של הטמפ', יש עוד גל של אסטרוגן בשלב זה שאצל נשים מסוימות יכול לגרום לצניחה בטמפ' ליום אחד, עליות של אסטרוגן או נפילות של פרוגסטרון בשלב זה יכולות להצביע על מעט חוסר ב-Kid Yang וחוסר יציבות ב-Ht&Liv, למרות שבהמשך הטמפ' עולה ומתייצבת ויכולה להמשיך כך עד הריון. דווקא בגלל העבודה שהצניחה בטמפ' היא בשלב קריטי- שלב ההשרשה- המטפל ינסה לשנות תהליך זה ע"י חיזוק יאנג הכליות והרגעת   Ht ו- Liv qi.

טמפ' עולה לאט מדי בשלב הלוטאלי:
עליה תקינה נמשכת יום- יומיים, עליה איטית תימשך מס' ימים, לעיתים הפרשות הביוץ גם הן יופיעו מס' ימים אחרי הביוץ עצמו, במקביל לעליה האיטית של הטמפ' וזה בסדר- עדיין מצביע על ביוץ.
מבחינה סינית זהו Kid Yang def. משולב עם SP Qi & Ynag def., יש מקרים שתהיה גם חולשת יין ו- Liv Qi def.

טמפ' צונחת מהר מדי בשלב הלוטאלי:
הטמפ' אמורה לרדת רק יום או יומיים לפני הדימום, אם מתחילה לרדת זמן קצר אחרי הביוץ זהו סימן שהגופיף הצהוב נחלש לפני הזמן. (הווסת עצמה אינה מקדימה).
מבחינה סינית האבחנה היא חסר ביאנג הכליות, תיתכן גם חולשה של צ'י הטחול – הדם "לא מוחזק מספיק טוב" בכלי הדם ברחם ואז נראה הכתמות בימים שלפני הווסת (רמות פרוגסטרון נמוכות).
עיקרון טיפולי הוא חיזוק צ'י ויאנג.

 

טמפ' גבוהה מדי או שאינה צונחת בשלב הלוטאלי:
הריון 🙂