מנופאוזה – גיל המעבר
סקירה מערבית:
מנופאוזה – גיל המעבר הוא הזמן בחיי האישה בו המחזורים מפסיקים והגוף עובר שינויים שלא מאפשרים להרות. זהו מצב טבעי בנשים המתרחש בין הגילאים 45-55.
בזמן המנופאוזה, השחלות מפסיקות לייצר ביציות והן מייצרות פחות אסטרוגן ופרוגסטרון. שינויים בהורמונים הללו גורמים לסימפטומים של מנופאוזה. המחזורים מופיעים בתדירות נמוכה יותר עד שהם מפסיקים לחלוטין. לעיתים זה קורה בפתאומיות, אבל בד"כ המחזורים מפסיקים בהדרגה. המנופאוזה מסתיימת כאשר האישה לא מקבלת מחזור למשך שנה. זהו מצב הנקרא פוסט מנופאוזה. נשים הנמצאות בשלב זה כבר לא יכולות להרות.
מנופאוזה יאטרוגנית/כירורגית היא כאשר טיפול רפואי כלשהו גורם לצניחת אסטרוגן, זה יכול להיות לאחר כריתת שחלות או לאחר שימוש בכימותרפיה או בהורמונים לטיפול בסרטן השד.
סימפטומים:
הסימפטומים משתנים מאישה לאישה ויכולים להימשך כחמש שנים או יותר. ישנן נשים הסובלות מסימפטומים חמורים יותר מנשים אחרות. סימפטומים של מנופאוזה יאטרוגנית יכולים להיות קשים יותר ולהתחיל בפתאומיות.
הדבר הראשון שהאישה תחווה הוא שינויים במחזורים. הם יופיעו בתדירות גבוהה או נמוכה יותר. ישנן נשים שיקבלו ווסת כל שלושה שבועות. זה יכול להימשך שנה עד שלוש שנים לפני שהמחזורים ייפסקו לגמרי.
סימפטומים שכיחים במנופאוזה:
-
ווסת שמופיעה בתדירות נמוכה ולבסוף מפסיקה
-
הזעות לילה
-
הסמקה בפנים
-
סימפטומים נוספים שיכולים להיות:
-
ירידה בחשק המיני
-
שכחה
-
כאבי ראש
-
שינויי מצב רוח כולל אי שקט, חרדות ודיכאון
-
דליפת שתן
-
יובש וגינאלי וכאבים בקיום יחסי מין
-
דלקות וגינאליות
-
כאבי פרקים
-
פלפיטציות.
סימנים ובדיקות:
בדיקות דם ושתן יכולות לעזור בכדי לראות את השינויים ברמות ההורמונאליות. תוצאות הבדיקות יכולות לעזור לרופא להחליט אם האישה קרובה לגיל המעבר או שהיא כבר עברה אותה. ההורמונים שנבדקים הם: Estradiol, FSH, LH. בנוסף, הרופא עושה בדיקה לאגן. מצב שבו האסטרוגן נמוך יכול לגרום לשינויים בציפוי הפנימי של הואגינה. וכן, במהלך השנים הראשונות אחרי המחזור האחרון תהיה ירידה בצפיפות העצם- ולכן הרופא ישלח לבדיקת צפיפות עצם בכדי לשלול אוסטיאופורוזיס.
טיפול:
הטיפול בגיל המעבר תלוי בגורמים רבים, כולל עד כמה קשים הסימפטומים, המצב הבריאותי הכללי של האישה והעדפה של האישה.
הטיפול המערבי יכלול שינוי באורח החיים או טיפול הורמונאלי חלופי (HRT) אשר ניתן בעיקר לנשים החוות סימפטומים חמורים של גלי חום, הזעות לילה, שינויי מצב רוח או יובש וגינאלי. הטיפול ההורמונאלי מכיל אסטרוגן ולעיתים פרוגסטרון. ישנם סיכונים בלקיחת הורמונים ולכן מומלץ לנסות טיפולים אחרים לפני השימוש בהם.
לנשים עם יובש וגינאלי יינתנו חומרי סיכה (על בסיס מים) או תכשירים מקומיים המכילים אסטרוגן.
לנשים עם אוסטיאופורוזיס או כמניעה יומלץ על תוספת סידן וויטמין D. וכן פעילות גופנית נושאת משקל.
מנופאוזה בראי הרפואה הסינית:
גיל המעבר זהו שלב שמשנה את האיזון בין הYin והYang בגוף.
מבחינה סינית, רב הסימפטומים הקשורים למנופאוזה, נוצרים מחולשה באנרגיית הכליות אשר כוללת את התמצית, ה- yin וה- yang. אורח חיים הכולל מתח נפשי, חרדות, עבודת יתר, חוסר במנוחה, תזונה לא מאוזנת וכו' יכול להוביל לחולשה בזרימת אנרגיית הכליות אשר תוביל לסימפטומים של מנופאוזה.
על פי הרפואה הסינית, אנשים צעירים ובריאים מייצרים שפע של דם וצ'י (אנרגייה), אשר מאוחסנים בכבד ובכליות. אצל נשים הדם הוא הביטוי הגשמי וכאשר ישנו חסר דם האישה מאבדת מהתמצית שלה. הייצור של הדם והצ'י יורד כאשר המנופאוזה מתקרבת , כך שהאישה נשענת על מחסני הדם שלה וכך שומרת על התמצית שלה. ולכן, מנופאוזה היא כשלעצמה, חולשה של צ'י ודם בכבד ובכליות. לכן חשוב מאוד לשמור על הצ'י והדם כבר בגיל הצעיר כדי לצמצם את תופעות המנופאוזה ולהגיע לשלב זה עם מאגרים מספיקים.
אחרי המנופאוזה נשים רבות מגלות את הצד היותר יאנגי שלהן (עצבנות, אנרגטיות, חום). כשגברים מתבגרים הם מגלים את הצד הייני שלהם (הפאסיבי, הותרני).
הטיפול במנופאוזה ברפואה הסינית:
במזרח שכיחות הנשים עם סימפטומים של מנופאוזה נמוכה בהרבה מאשר במערב. השוני הזה נובע בעיקר מההבדלים בתזונה והשימוש ברפואה מסורתית. נשים אסייתיות בד"כ מטופלות בדיקור וצמחי מרפא לפני שהן מגיעות לגיל המעבר בכדי להוריד את הסבירות לחוות את האספקטים השליליים של השינויים ההורמונאליים במנופאוזה.
בנשים אשר חוות גלי חום בגיל המעבר, תומלץ פורמולה צמחים לאיזון הגוף. הדפוס השכיח ביותר בנשים בגיל המעבר הוא: חוסר Yin בכליות אשר מתבטא בגלי חום, יובש וגינאלי, אינסומניה (נדודי שינה), טינטון, הזעות לילה וחולשת גב תחתון וברכיים. בטיפול ברפואה סינית, המטפל יבנה פורמולת צמחים אשר מתאימה לדפוס ולסימפטומים הדומיננטיים אצל כל אישה באופן אישי. הפורמולה תכלול צמחים אשר מעשירים ומחזקים את תמצית הכליות ואת חומר (yin/דם) שזו שורש הבעיה ובנוסף צמחים אשר עוזרים לסימפטומים הנלווים.
דיקור עוזר מאוד להפחית את הסימפטומים של המנופאוזה בעיקר לגלי חום. המטפל יעצב שילוב נקודות בהתאם לסימפטומים של האישה, גם כאן הבסיס לטיפול יהיה הזנת וחיזוק תמצית, דם ו- Yin הכליות ובנוסף לכך יהיו נקודות נוספות לטיפול בסימפטומים הנלווים. נמצא מחקרית שדיקור יכול להוריד משמעותית את גלי החום במנופאוזה.
תזונה :
ההבדל הניכר ביותר בתזונה בין נשים אסייתיות למערביות הוא צריכת מוצרי סויה. נשים אסייתיות רבות צורכות מוצרי סויה פי עשר מנשים במערב. בסויה יש ריכוז גבוה של פיטואסטרוגנים (זוהי תרכובת צמחית הדומה למבנה הכימי של אסטרדיול), אשר עוזרים להקל על הסימפטומים של המנופאוזה ולשמור מפני אוסטיאופרוזיס.
המלצות תזונתיות במנופאוזה:
-
להוריד צריכת סוכר
-
להפסיק עם קפה, שוקולד וקולה.
-
לצרוך יותר מזונות העשירים בטריפטופן (חומצת אמינו חיונית) כמו: בשר הודו, בננות, סויה, בוטנים, דגים כמו טונה, הליבוט, סלמון.
-
לצרוך יותר מזונות המכילים פיטו-אסטרוגנים ופרוגסטרון כמו: סויה, בטטות, זרעי פשתן.
למעשה בעיות גניקולוגיות טופלו בעזרת אקופנקטורה כבר לפני 2000 שנה ובעזרת צמחים לפני 5000 שנה.