שחלות פוליציסטיות

סקירה מבחינת רפואה מערבית

השחלות הן חלק מרכזי ממערכת הרביה הנשית, בשחלות מצויות הביציות של האשה ובניגוד למצב של שחלות תקינות, שחלות פוליציסטיות גדולות יותר (עד פי 3) ומכילות מס' גדול של זקיקים או ציסטות קטנות, באולטרסאונד רואים בבירור מראה טיפוסי של "מחרוזת פנינים".

אצל אשה בגיל הפריון בזמן הביוץ "מתפוצץ" הזקיק והביצית משתחררת ממנו ונקלטת ע"י החצוצרה שם היא אמורה לעבור הפריה, ציסטות שחלתיות הינן שלפוחיות מלאות נוזל שנוצרות בנשים עם שחלות פוליציסטיות כאשר הזקיק בשחלה אינו משחרר את הביצית ולכן אין ביוץ.

5-10% מכלל הנשים בגיל הרבייה  (20-40 שנה) סובלות מהבעיה. לרב מקור הבעיה הוא בחוסר איזון הורמונלי ולא בעיה בשחלה עצמה.

התסמינים מתפתחים בד"כ במהלך ההתבגרות המינית, התסמינים הנפוצים הם: ווסתות לעיתים רחוקות או העדר מוחלט של הווסת או דימומים לא סדירים, רמות גבוהות של ההורמונים הזכריים בדם כגון טסטוסטרון, אי פריון או חוסר יכולת להיכנס להריון תוך שנה, שיעור יתר באזור הפנים והגוף, שיער דליל, אקנה ועור שומני, נטיה להשמנה ועודף משקל,סוכרת, כאבים באגן אשר נמשכים יותר מחצי שנה, רמות גבוהות בדם של כולסטרול וטריגליצרידים ויתר לח"ד.

בבדיקות מעבדה  נראה עליה ביצור ההורמונים האנדרוגניים (הזכריים) שיתכן כי נובעת מרמות גבוהות של אינסולין, בנוסף נראה רמות גבוהות בדם של הורמון ההצהבה (LH) בייחוד ביחס לרמות ההורמון מגרה הזקיקים (FSH).

חשוב מאד במידת הצורך לעשות שינוי באורח החיים: להקפיד על דיאטה מאוזנת נטולת פחמימות ופעילות גופנית סדירה.

לעיתים קרובות תסמונת שחלות פוליציסטיות גורמת לבעיות פריון מאחר והיא קשורה בהפרעה בביוץ. ניתן להשרות ביוץ אצל נשים עם התסמונת ע"י מתן תרופות כגון איקקלומין, גונל-F ועוד.

גישה תרופתית חדשה יחסית היא עזרה בהסדרת הביוץ ע"י מתן תרופות שמעלות את רגישות הגוף לאינסולין ע"י נטילת תרופות כגון מטפורמין (גלוקופאג' או גלוקומין), סטרואידים כגון פרדניזון (בנסיון להפחית את רמות ההורמונים הזכריים) ולעיתים גם אספירין במינון נמוך אשר מונע היווצרות קרישי דם ועשוי לשפר את זרימת הדם לרירית הרחם ואת הסיכוי להריון.

Female reproductive system. Female Ovary

שחלות פוליציסטיות

סקירה מבחינת רפואה סינית

מצב בסיסי מולד של חולשת כליות – ג'ינג או Yuan Qi  , או מצב של חולשת יאנג הכליות  שמשפיע על הכבד ולכן קור ולחות במחמם התחתון, יכולים בקלות להפוך לחום ולחות או לתקיעות דם והצטברות ליחה וליצור סטגנציות. הצטברות ליחה כמעט תמיד קיימת כאן. כל הצטברות מעידה על תקיעות לחות ודם.

  • הכליות אחראיות בראיה סינית על מערכת הרבייה: איכות הזקיקים, הזנה ועיבוי רירית רחם, קיום ביוץ והפריית הביצית והזרע.
  • הטחול אחראי על ייצור אנרגיה ודם לגוף. הוא תומך בפירוק מזון והעברת המינרלים והויטמינים אל תאי הגוף להזנה. אנרגית טחול טובה תייצר חומרי הזנה נוזלי גוף ודם שיבנו את רירית הרחם, ויתמכו בהשרשת העובר ובהתפתחותו.
  • הכבד אחראי על זרימה חופשית של אנרגיה ותנועת הדם. כאשר התנועה טובה זקיק יתפתח, ביצית יכולה לחרוג מהשחלה, דם יזרום אל הרירית ויעבה אותה, דם גם יגיע את העובר ויספק לו הזנה.

הכליות הטחול והכבד עובדים בשיתוף ובהרמוניה על מנת שהווסת והמחזור החודשי יהיו סדירים ועל מנת שהביוצים יהיו תקינים וחוסר איזון באחד עלול להוביל לחוסר איזון באחר.

הטיפול בשחלות פוליציסטיות לוקח זמן, מומלץ לפחות 3-4 חודשים לפני הכניסה להריון כבר להתחיל ולהכין את הגוף ע"י אקופנקטורהצמחי מרפא ושיאצו.

לרוב הטיפול בדיקור בסינדרום זה יהיה הנעת לחות ודם ואיזון הורמונלי וכן צמחי מרפא סינים להוצאת הלחות/ליחה מהגוף.

הטיפול ברפואה סינית מתאים לנשים אשר מנסות להיכנס להריון בצורה טבעית וגם לאלו אשר נמצאות בתהליך טיפולי הפריה, ומתמקד בין היתר באיזון הורמונלי, שיפור איכות הזקיקים , עיבוי רירית הרחם במידת הצורך, הפחתת תופעות הלוואי של הזריקות ההורמונאליות ובעיקר הרגעה.