אנדומטריוזיס

האנדומטריום היא רקמת רירית הרחם אשר צומחת מדי חודש ע"י גירוי ההורומונים הנשיים: אסטרוגן ופרוגסטרון ונושרת בזמן הווסת. אנדומטריוזיס  (Endometriosis) זה מצב שכיח שבו האנדומטריום מתפשט גם מחוץ לרחם ושולח תאים המתפזרים בחלל האגן, סביב השחלות, מעל החצוצרות , מעיים, שלפוחית שתן ובמקרים נדירים יותר מגיעים אף רחוק יותר לאזור הריאות או המוח.

תאים אלה ממשיכים להגיב לגירוי הורמונלי בכל מקום בו הם נמצאים ולכן בכל חודש בזמן הווסת מדממת הרקמה, לרב הדימום נשאר בחלל הבטן ופוגע באיברים אליהם נצמדו התאים, גורם לדלקות, הידבקויות והצטלקויות. במקביל ממשיכה השרשת התאים במקומות נוספים ויכולה אף לפגוע באיברי הרביה ובביוץ ובעצם כך לגרום לבעיות פריון. שכיחות המחלה היא כ- 10% מהנשים.

אנדומטריוזיס המתפתח בתוך השחלה יכול ליצור ציסטה אנדומטריאלית (ציסטת שוקולד –מכילה דם ישן בצבע חום כהה).

מהן הסיבות להתפתחות אנדומטריוזיס:

הסיבות לא ממש ברורות, ישנה תיאוריה שבזמן דימום הווסת זרמו תאי רירית הרחם אחורה לכיוון החצוצרות ומשם אל אזור הבטן והאגן. תיאוריה נוספת היא שתאים הנמצאים בחלל הבטן עברו שינוי לתאים בעלי מאפיינים שלרקמת רירית רחם והתפתחו לאנדומטריוזיס. בנוסף מניחים שיש גם גורם תורשתי.                                                                                                                                      

מהם הסימפטומים של אנדומטריוזיס:

  • דיסמנוריאה – כאבי מחזור המתמקדים באגן ובבטן התחתונה לרוב בשבוע לפני הווסת ובמהלך הווסת עצמה.
  • בעיות פוריות– מופיע אצל כ-20% מהנשים.
  • דימום וויסתי חזק מאד.
  • כאבי גב
  • כאבים/דחיפות במתן שתן.
  • עצירות/שלשול במתמקד בימי הדימום הראשונים.
  • דימום מפי הטבעת בזמן הווסת.

כיצד מאבחנים:

אבחון מתבצע לרוב ע"י לפרוסקופיה. אנדומטריוזיס מדורג עפ"י 4 רמות חומרה כאשר הדרגה הקלה ביותר – מס' 1 מתייחסת למוקדים קטנים והחמורה ביותר מתייחסת למצב בו כבר קיימת פגיעה נרחבת באיברי האגן/רביה.

 טיפול מערבי:

לאשה שאיננה מעוניינת להרות – הטיפול המומלץ הוא כריתת הרחם והשחלות כאשר תופעות הלוואי של תהליך זה (מעבר לסיכון בניתוח) הן תופעות של מצב גיל המעבר (גלי חום וכו'). אפשרות נוספת – נטילת גלולות למניעת הריון באופן רציף.

לאשה המעוניינת להרות יש מס' אופציות-

  • דנזול- מדכא הפרשת הורמונים LH  ו-FSH, מה שגורם לדיכוי תהליך יצירת האסטרוגנים בשחלות, תופעות הלוואי הן ודמות לשל גיל המעבר ובעיקר עליה במשקל.
  • פרוגסטרון – לעיתים גורם לדיכאון וכן לעיכוב בהגעת המחזורים בסוף הטיפול.
  • תחליפי GnRH – מדכא את ההפרשה ההורמונלית מבלוטת יותרת המוח וכך מונע את המחזוריות ההורמונלית המזינה את מוקדי האנדומטריוזיס, הבעיה הן תופעות הלוואי כמו של גיל המעבר ואוסטיאופורוזיס.
  • לייזר – משמש להסרה כאשר ישנם מוקדים קטנים.
  • ניתוח –  (במידה וטיפול תרופתי לא עזר) במקרים קשים כורתים ציסטות שחלתיות, משחררים הידבקויות, פותחים את החצוצרות וצורבים מוקדי אנדומטריוזיס באגן.
  • IVF – הגישה הרווחת היום.

רפואה סינית:

לפי רפואה סינית הבסיס הוא תקיעות (סטאזיס), תקיעות של דם, לחות וצ'י באזור האגן ובטן תחתונה.האיברים המעורבים הם Liv, SP, Kid. אסטרטגית הטיפול הדומיננטית היא הנעת דם ופיזור לחות ולפעמים גם רעילות במקרה שהדימום יצר דלקת.

גורמים למחלה:

  • סטרס – מתח, חרדות ודאגה המשפיעים ישירות על המתרחש בגוף (איברי הגוף מגיבים בתקיעות על סטרס).
  • תזונה – מזונות המייצרים לחות (מוצרי חלב, סוכרים פשוטים, מטוגנים)
  • חולשה –מחלה ממושכת, מע' חיסון חלשה, מאמץ גופני מתיש.
  • ניתוחים וזיהומים גניקולוגיים.

 סינדרומים נפוצים ברפואה הסינית:

סטגנציה של צ'י ודם במחמם התחתון– אופייני לנשים עד גיל 30 בעלות מבנה גוף רזה/נורמלי. מאופיין בכאבים חדים עם התכווציות המוחמרים במגע, לרוב בבטן תחתונה- מרכז וצדדים, יתכנו גם הקרנות לאזור איברי המין ולירך הפנימית. בד"כ יגיע מס' ימים לפני הופעת הווסת וימשך גם  ביום-יומיים הראשונים לדימום, חלק מהנשים יחוו גם כאב בזמן הביוץ, דימום מועט כהה (אדום כהה/סגול) סמיך ועם קרישי דם.

חום ולחות ביחד עם סטאזיס דם במחמם התחתון – אופייני לנשים מגיל 35 ומעלה, בעלות רקע עם דלקות באגן וציסטות, יתכן והוחמר בעקבות ניתוח. כאבים מאפיינים כמו בסינדרום הקודם, ההבדל הוא שפה מבחינת דימום יכולה להיות גם כמות מרובה, צבע אדום בוהק/סגול עם קרישי דם קטנים.

סטגנציה של קור ודם, חום בחלק גוף עליון וקור בחלק גוף תחתון –אופייני לנשים בנות 20-40.כאבים מאפיינים – התכווצויות חמורות, כאב מתמשך, כאב מופחת לאחר יציאה של קרישי דם, יתכנו הקרנות לאזור הגב התחתון, מופיע מס' ימים לפני הווסת, מוחמר בזמן ימי הדימום הראשונים ונמשך לאחר סיום הווסת. צבע הדם אדום/סגול עם קרישי דם גדולים.

 טיפול ברפואה סינית:

אסטרטגית הטיפול העיקרית היא הנעת דם מכיוון שהתאים האפיתלים מתפזרים במקומות שונים באזור הבטן/אגן, כמו-כן נרצה לנקז לחות אשר יכולה להיווצר מרעילות מקומית בעקבות הדלקת שנוצרה מהדימומים המוגברים.

הטיפול ברפואה סינית הינו משולב וכולל טיפולי דיקור (טיפול שבועי לרוב), פורמולה סינית המותאמת אישית לצרכי המטופלת, טיפולי מגע והמלצות תזונה. לאחר אבחון הכולל תשאול, אבחנת גוף, בדיקת דופק ולשון תותאם למטופלת פורמולה ובמידת הצורך ינתנו המלצות תזונה. הטיפול הינו ארוך וממושך, ממחזור למחזור יורגש שיפור בעיקר בכאבים הקשים הסובבים את הווסת וכן הפחתה של כמות הדימום, הקלה משמעותית תורגש לרוב אחרי 3 מחזורים. כמובן שהדבר מאד אינדיבידואלי ולכל אחת יש את הקצב שלה- חלק ירגישו שיפור מיידי ואצל חלק הטיפול יתארך. מתח, לחץ, תזונה לקויה ואורח חיים לא בריא – לכל אלה השפעה גדולה על התהליך הטיפולי.